MACA KÖK EKSTRESİ
Maca kökünden elde edilen ekstre.

Genel Bakış

Latince adı Lepidium meyenii olan maca, Peru’da (And Dağları) yetişen bir bitkidir. Peru’nun mucizevi bitkisi olarak geçer. Turpgiller familyasındandır ve görsel olarak da turba benzer. Yumru kök kısmında özellikle birçok etken maddeyi barındırmaktadır. Özellikle kurutulmuş, kökünün besin içeriği yüksektir. Ginseng ailesinden olmayan bir bitki olmakla birlikte ginseng benzeri etkinlik gösterir.

Enerji

Güçlü adaptojen etkili bir bitkidir. Adaptojen bitkiler, stres ve gerginliğe karşı adaptasyonu arttıran, strese neden olan faktörleri azaltarak direncin artışını sağlayan bitkilerdir. Maca’nın adaptojen olarak, enerji seviyelerini arttırmasının mekanizması ginsenglere benzediği, ginsengler ile aynı aileden olmamasına rağmen Peru ginseng’i olarak da bilinir (ginsenglerle aynı familyada değildir).

Hormonal Etkisi

Maca, etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte hormonal sistem üzerine etki gösterir. Bu nedenle hem kadınlarda hem da erkeklerde cinsel performansta artış sağlar. Yapılan çalışmalarda erkeklerde semen parametrelerinde iyileşme sağladığı görülmüştür. Yine kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda hormonal dengenin sağlanmasına deste olduğundan menopoz başlangıcı ve ilerlemiş menopozlu kadınlarda maca kullanımı ile menopoz semptomlarını üzerine olumu etki gösterilmiştir.