OMEGA-3
Soğuk su balıklarında, ceviz ve kolza tohumlarında bulunur.

Genel Bakış

Omega-3 yağ asitleri temel olarak bitkisel (ceviz gibi) ve hayvansal (balık gibi) kaynaklarda bulunan vücut için oldukça önemli fonksiyonları olan esansiyel yağ asitleridir. Alfa linolenik asit (ALA),eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokozahegzaenoik asit (DHA) en temel omega-3 ya asitleridir. EPA, fonksiyonel, DHA ise yapısal olarak vücutta işlev görmektedir ve bu iki bileşenin dışarıdan alınması fizyolojik aktivitenin devamlılığı için zorunludur.

Mental Sağlık

Sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için DHA ya ihtiyaç vardır. DHA yapısal olarak beynin gri maddesi olarak bilinen kısımda oldukça yoğun bir şekilde bulunur.

Omega-3 eksikliği yaşayan bireylerde hafıza konsantrasyon problemleri, unutkanlık, depresif duygu durumun yanı sıra Alzheimer, Parkinson gibi ciddi hastalıklarla da karşılaşılmaktadır.

Yapılan bir çalışmada yazıları okuma ve anlama güçlüğü çeken çocuklarda DHA seviyelerinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Bu hastalara DHA takviyesi yapılmasıyla, hastaların okuma kabiliyetlerinde, davranışlarında ve gece görüşlerinde düzelmeler kaydedilmiştir.

Depresif duygu durum belirtilerine sahip olan bireylerde düzenli omega-3 kullanımı ile belirtilerde azalma olduğu bu nedenle omega-3 takviyesi kullanmaya devam etmeleri önerilmektedir.

Kolesterol Dengesi

Kanda kolesterol seviyelerinin artmasına bağlı olarak kalp damar hastalıkları ile karşılaşılmaktadır. Yapılan çalışmalara bakıldığında düzenli omega-3 kullanımının kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol arasındaki dengeyi düzenlediği ve trigliserit seviyelerinde de düşüş sağladığı bilinmektedir.

Hamilelik ve Emzirme Dönemi

Bebeklerin beyin gelişiminin yaklaşık %7’i anne karnında gelişir. Beyin gelişiminin tamamlanmasındaki en önemli faktör ise esansiyel yağ asitleri özellikle DHA’dır. Bu nedenle, anne karnındaki dönemde bebeğe yeteri kadar DHA sağlanması gerekir. Beyin gelişiminin tamamlanması dışında göz gelişimi içinde DHA takviyesi alınması önerilmektedir.

Doğumdan sonraki süreçte bebeğin yine anne sütü aracılığı ile omega-3yağ asitlerince desteklenmesi önerilmektedir. Bunu sağlamak amacıyla emzirme döneminde de annenin omega-3 yağ asidi takviyesi kullanmaya devam etmesi önerilmektedir.

Yapılan çalışmalarda hamilelik ve emzirme döneminde omega-3 takviyesi alan annelerin çocuklarının görme yetilerinin ve IQ seviyelerinin almayan annelerin çocuklarına göre daha yüksek olduğu belirtilmiştir.