KROM
Tam tahıl ürünlerinde, buğday ve mayada bulunur.

Genel Bakış

Krom eser minerallerden biridir. Krom kan şekerinin dengelenmesinde rol oynar. İnsülinin çalışması için gereklidir. Krom eksikliği olan bireylerde kan şekeri hücre içerisinde yeteri kadar depolanamadığı için kişilerde yorgunluk, halsizlik, yüksek kan şekerine bağlı kilo alımı gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.

Kan Şekeri Kontrolü

Kanda bulunan fazla şeker insülin aracılığı ile hücre içerisine depo edilir ve bu sayede kan şekeri dengelenmeye çalışılır. Krom minerali hücrelerde bulunan insülin reseptörlerinin daha duyarlı şekilde çalışmasına destek olur. Bu sayede kanda bulunan şeker seviyeleri azalır. Yapılan araştırmalarda diyabet hastalarında düzenli krom kullanımı ile kan şekeri seviyelerinde anlamlı azalma gözlemlenmiştir.

Tatlı Yeme İhtiyacının Baskılanması

Kanda bulunan fazla şeker hücre içerisinde depo edilemediği durumlarda bireylerin karbonhidratlı gıdalara yönelimi artar. Karbonhidratlı gıdalar temelde şeker molekülleri içerdiği için, vücuda sürekli kalori alımını beraberinde getirir. Sonuç olarak fazla alınan kalori kilo alımını arttırır. Diyet programlarında düzenli krom minerali kullanımının kan şekerini dengeleyerek tatlı yeme ihtiyacını azaltacağı v buna bağlı olarak kilo kontrolüne destek sağlayacağı bildirilmiştir.

Kalp Damar Sağlığı

Kan şekeri gereğinden fazla olduğunda vücutta yağa dönüşerek depo edilmektedir. Yağ hücre sayısında artı yani vücuttaki yağ doku miktarında artış kalp-damar hastalıklarının görülme riskini arttırmaktadır. Özellikle insülin direnci olan bireylerde diyabet ile yüksek kolesterol görülme sebebi buna bağlıdır. İnsülin direnci olan hastalara düzenli krom takviyesi verildiğinde LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinde azalma olduğu, HDL kolesterol seviyelerinde ise artış sağlayarak kalp-damar.