KALSİYUM
Süt, yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Genel Bakış

Kalsiyum vücutta en çok bulunan mineraldir. Toplam vücut ağırlığının %1,5-2 kadarı kalsiyumdan oluşur ve bunun da %99’u kemiklerde depo edilmektedir. Kalsiyum takviyesi yetişkinlerde kemik mineral yoğunluğunun desteklenmesine yardımcı olurken çocuklarda kemik uzamasına, sağlıklı gelişime destek olur.

Kemik Sağlığı

Kalsiyum kemikte bulunan temel mineraldir. Kemiklerde bulunan pik kemik mineral yoğunluğuna ortalama olarak 30-35 yaşlarına kadar ulaşılabilmektedir. Bu nedenle bu yaş dönemine kadar düzenli kalsiyum alımı ileriki yaşlarda görülecek osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. Çocuklarda genel sağlığın ve kemik gelişiminin desteklenmesi için kalsiyum önerilmektedir. Yapılan çalışmalarda özellikle fiziksel aktivite yapan çocuklarda kalsiyum takviyesi yapılmasının çocuklardaki kemik gelişimine katkı sağladığı gösterilmiştir. Osteoporoz hastalarında kemik mineral yoğunluğunu desteklemek için kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınması önerilmektedir.

Kas Sağlığı

Kasların düzenli bir şekilde çalışabilmeleri için kalsiyum mineraline ihtiyaç vardır. Kasların özellikle kasılma periyodunda kalsiyum mineraline ihtiyaç duyulur. Kas sağlığının desteklenmesi için kalsiyumla birlikte mutlaka magnezyum mineralinin de alınması önerilir. Magnezyum kasların gevşeme periyodunda gerekli olan bir mineraldir. Düzenli spor yapan bireylerin kas sağlığını desteklemek için kalsiyum takviyesi kullanması önerilmektedir.