İYOT
Tuzlu su balıkları, deniz ürünlerinde ve iyotlanmış tuzlarda bulunur.

Genel Bakış

Tiroit hormonlarının salgılanması için mutlaka gerekli olan iyot mineralinin günlük kullanım dozu 150-500 mcg olarak değişmektedir. Sağlıklı büyüme ve gelişmenin gerçekleşebilmesi için iyot mineraline ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’de iyot eksikliği ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Tiroit Hormonları

Tiroit hormonlarının sentezlenmesi için iyot mineraline ihtiyaç vardır. İyot eksikliği olan bireylerde yeteri kadar tiroit hormonu sentezlenememektedir. Tiroit bezi ise hormon üretimine devam etmeye çalıştığı sürede büyür ve boyun kısmında şişlikle kendini belli eden guatr hastalığına neden olmaktadır. Tiroit hormonları yeteri kadar sentezlenemediğinde metabolik faaliyetlerde, büyüme ve gelişmede problemler karşımıza çıkar.

Gebelikte

Yapılan çalışmalarda gebelikte yeteri kadar iyot takviyesi kullanmayan kadınların çocuklarında kretenizm (büyüme-gelişme geriliği) görülmektedir. Dünya sağlık örgütü sağlıklı gebeliğin devamlılığı için günlük 250 mcg iyot takviyesi önermektedir.

Büyüme ve Gelişmenin Desteklenmesi

Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesinde birçok faktör rol oynamaktadır. Tiroit hormonları çocukların büyüme ve gelişmesini kontrol eden bir hormon metabolizması olduğu için çocuk gelişiminde oldukça önemlidirler. İyot ise tiroit hormonlarının sentezlemesi için gerekli olan temel mineraldir. Bu nedenle hem fiziksel hem de zeka gelişiminin desteklenmesinde özellikle iyot takviyesine ihtiyaçları vardır. İyot eksikliğine bağlı büyüme gelişme geriliği ve guatr problemleri görülebilmektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde düzenli iyot kullanılması önerilmektedir.