B1 VİTAMİNİ (TİAMİN)
Et, balık, yoğurt, meyve, bezelye, fasulye, ay çekirdeği, kepekli tahıllarda bulunur.

Genel Bakış

Tiamin B kompleks ailesi üyelerinden biridir. Vücutta metabolik olarak aktif formu olan tiamin pirofosfat (difosfat) şeklinde bulunur. Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizması ve ATP (enerji) üretimi için gerekli bir koenzimdir.

Sinir Sistemi Desteği

Sinir sisteminde sinir uyarılarının gerçekleştirilmesi, miyelin kılıf üretimi ve asetilkolin, GABA ve glutamat gibi nörotransmitterlerin sentezinde ve salınımında görevli enzimlerin yapısında yer alır. Eksikliğinde beriberi hastalığı olarak bilinen bir çeşit sinir sistemi hastalığı karşımıza çıkabilmektedir.

Enerji Metabolizması

Karbonhidrat metabolizmasında enerji üretimi için gereklidir. Bu nedenle Vitamin B1 takviyesi yorgunluğun azaltılmasına destek olur.

Hafıza-Konsantrasyon

Düşük B1 seviyeleri hafıza ve konsantrasyon için önemli olan asetilkolin gibi nörotransmitterlerin (iletimi sağlayan kimyasal maddeler) üretiminin azalmasına ve diğer fonksiyonların düzenlenmesi için gerekli enerji seviyelerinde düşüşe neden olur.

Öneri

B vitaminleri suda çözünen vitaminler grubunda yer alır. B vitaminleri birbirlerinin etkinliklerini destekler. Tek başına uzun süreli herhangi bir B vitamini kullanımdan sonra, diğerlerin emilimi etkilenebileceği için sonrasında B vitamini kompleksi alınması önerilir.