B6 VİTAMİNİ (PİRİDOKSİN)

Patates, yulaf gevreği, tam tahıl ve ette bulunur.

Genel Bakış

Piridoksin (B6 Vitamini) B kompleks ailesi üyelerinden biridir. Suda çözünür. Büyüme, gelişme ve vücut fonksiyonları için önemlidir. Protein metabolizmasına görev alır, sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarının desteklenesine yardım eder. Kadın sağlığı üzerine etkileri mevcuttur.

Hormonal Sistem Üzerine Etkileri

Kadın üreme hormonlarında, hormonal dengenin sürdürülebilmesi için B6 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, adet öncesi sendrom olarak bilinen PMS (premenstrüel sendrom) belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Kardiyovasküler Sağlık

B6 Vitamini yetersiz alındığında homosistein seviyelerinde yüksel olmaktadır. Homosistein seviyeleri kanda yükseldiğinde başta kalp-damar sağlığı problemleri olmak üzere birçok sağlık sorunu ile karşılaşılabilmektedir. Damar tıkanıklığı olarak bilinene ateroskleroz gelişimine sebep olabilir. B6 vitamini damar bütünlüğünün ve damar elastikiyetinin sağlanması, kalp sağlığının korunması için gereklidir.

Merkezi Sinir Sistemi

B6 Vitamini Alzheimer gibi hastalıkların oluşmasında etkili olan homosistein seviyelerinin kanda düşürülmesine destek sağlar. Sağlıklı beyin fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli olan serotonin, dopamin, noradrenalin gibi maddelerin üretilmesine destek sağlar. Takviye olarak alınan B6 vitamininin sinir hücrelerini koruduğu için diyabete bağlı sinirsel hasarlanmaların azaltılmasına destek olabileceği yapılan çalışmalarda bildirilmiştir.