B3 VİTAMİNİ (NİASİN)
Sakatat, baklagiller, kabak, incir, hurma, limon ve portakalda bulunur.

Genel Bakış

B vitamini üyelerinden biri olan niasin, nikotinik asit olarak da bilinir. Nükleik asit, protein, yağ ve enerji metabolizmasında ihtiyaç duyulan zorunlu bir vitamindir.

Cilt Sağlığı

Niasin eksikliğinde Pellegra adı verilen hastalık meydana gelir. Pellegra 3D (Dermatit, Diyare, Demans) hastalığı olarak da bilinmektedir. Pellegra tehlikeli bir hastalık olup açık deride kırmızı lekeler halinde kendini belli eder. Nisain eksik diyetle beslenen hastalarda diyete başladıktan 50-60 gün sonra belirtileri ortaya çıkmaktadır. Antiinflamatuar etkinliği olduğu için cilt hastalıklarında tedaviye destek sağlar.

Kolesterol Seviyelerinin Dengelenmesi

B3 vitaminin kolesterol seviyeleri üzerine etkilidir. Yüksek LDL ve TG ve düşük HDL seviyelerinin kalp damar sağlığı açısından riskli olduğu bilinmektedir ve damar tıkanıklığına (ateroskleroz) bağlı olarak, felç, kalp krizi (MI-miyokard infarktüsü) gibi durumlarla karşılaşılabilir. Düzenli niasin kullanımı kolesterol seviyelerini dengeleyemeye yardımcı olur. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Öneri

B vitaminleri suda çözünen vitaminler grubunda yer alır. B vitaminleri birbirlerinin etkinliklerini destekler. Tek başına uzun süreli herhangi bir B vitamini kullanımdan sonra, diğerlerin emilimi etkilenebileceği için sonrasında B vitamini kompleksi alınması önerilir.