B12 VİTAMİNİ

Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, özellikle uskumru olmak üzere balık, yumurta sarısı, süt, peynir ve sakatatta bulunur.


Genel Bakış

Vitamin B12 kobalamin olarak bilinir ve B kompleks ailesinin önemli üyelerinden biridir. B kompleks vitaminlerin en önemli üyelerinden biri olan B12 vitamini özellikle hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

Anemi (Kansızlık)

B12 vitamini kırmızı kan hücresi olan eritrosit üretimi için kilit olan bir vitamindir. Eksikliğinde anemi (kansızlık) meydana gelir. Bu nedenle B12 vitamin eksikliğine bağlı anemi tedavisinde önerilmektedir.

Sinir hücrelerinin korunması

B 12 vitamini sinir hücreleri üzerine bulunan ve myelin kılıf adı verilen kılıfın sentezinden ve onarımında sorumludur. Bu sebeple B12 vitamin eksikliğinde unutkanlık problemleri ile karşılaşılmaktadır. Vejetaryen ve vegan beslenen bireylerde görülen unutkanlık ve konsantrasyon problemlerinin B12 eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Hafıza konsantrasyon problemlerinin azaltılmasında destek olarak önerilmektedir.

Öneri

B vitaminleri suda çözünen vitaminler grubunda yer alır. B vitaminleri birbirlerinin etkinliklerini destekler. Tek başına uzun süreli herhangi bir B vitamini kullanımdan sonra, diğerlerin emilimi etkilenebileceği için sonrasında B vitamini kompleksi alınması önerilir.