K VİTAMİNİ

Lahana, ıspanak, bezelye gibi sebzelerde bulunur.

Genel Bakış

K vitamini yağda çözünen vitaminlerden biridir. Vitamin ’K’ adı koagülasyon (pıhtılaşma) kelimesinden gelmektedir. K vitamininin yapıları birbirine benzeyen moleküller içeren K1 ve K2 olmak üzere iki formu mevcuttur. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K1 vitamini (fillokinon), besinlerin fermentasyonundan ve barsaklarda bulunan bakteriler tarafından üretilen ise K2 (menakinon)’dir.

Kan Pıhtılaşması

K vitamini kanın pıhtılaşması için esansiyel bir vitamindir. Kan pıhtılaşması için gerekli olan protrombin üretiminde görev alır. Pıhtılaşma mekanizması için önemli olan birçok komponentin üretimi için de gereklidir. Yeni doğan bebeklerde genellikle düşük protrombin seviyeleri görülebileceği için doğumda kısa bir süre önce anneye doğumdan sonrası için kısa kürler halinde bebeklere K1 vitamini reçetelendirilebilmektedir. Yeni doğanlarda K1 vitamini doktor kontrolünde kullanılır.

Kemik Sağlığı

Yapılan çalışmalarda K2 vitamini eksikliği olduğunda kalsiyumun kemik dokuya bağlanamadığı bu nedenle de kemik mineralizasyonunda problem olduğu görülmüştür. Bu nedenle pik kemik mineral yoğunluğuna ulaşabilmek menopoz sonrasında kemik mineral kayıplarının önlenmesine destek sağlamak, osteoporoz (kemik erimesi) hastalarının tedavisine destek sağlayabilmek için K2 vitamini takviyesi önerilmektedir.