FOLİK ASİT (B9 VİTAMİNİ)

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, elma, üzüm gibi bazı meyveler, badem, fıstık gibi kuruyemişlerde bulunur.


Genel Bakış

B kompleks üyelerinden biri olan folik asit genelde gebelik vitamini olarak bilinse de kansızlık ve yüksek homosisteinemiye bağlı kalp damar sağlığı ve Alzheimer gibi merkezi sinir sistemi hastalıklarının tedavisine destek sağlar.

Gebelikte nöral tüp defektlerinin engellenmesi

Folik asit bebeklerde spinal kord olarak bilinen omurilik kanalının gelişmesi için gerekli olan vitamindir. Eksikliğinde bebekte spinal kordda gelişim bozukluğu oluşabilmektedir. Bu nedenle özellikle gebelik düşünen kadınlarda ve gebeliğin ilk üç ayında kullanılması önerilmektedir.

Anemi (Kansızlık)

Folik asit kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit üretiminde de gereklidir. Folik asit eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisine destek sağlar.

Homosistein seviyelerinin dengelenmesi

Folik asit kanda homosistein metabolizmasında görev alır. Kanda homosistein yükseldiğinde kalp-damar problemleri, merkezi sinir sistemi hastalıkları oluşabilmektedir. Hiperhomosisteinemi tedavisinde folik asit önerilmektedir.

Öneri

B vitaminleri suda çözünen vitaminler grubunda yer alır. B vitaminleri birbirlerinin etkinliklerini destekler. Tek başına uzun süreli herhangi bir B vitamini kullanımdan sonra, diğerlerin emilimi etkilenebileceği için sonrasında B vitamini kompleksi alınması önerilir.