E VİTAMİNİ
Avokado, mango gibi meyveler, badem, fındık, yer fıstığı gibi kuruyemişler, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi sebzeler ve zeytinyağında bulunur.

Genel Bakış

Yağda çözünen vitaminlerden biri olan E vitamini güçlü antioksidan etkilidir. Alfa tokoferol olarak da bilinmektedir. Yağda çözünen bir vitamin olduğu için vücut yağlarının oksidasyondan korunmasına destek sağlar.

Antioksidan Etkinlik

E vitamini vücut yağları için en önemli antioksidanlarda biridir. Kolesterolün oksitlenmesini önleyerek damar tıkanıklığı olarak bilinen aterosklerozun oluşumunu engeller. Antioksidan etkinliği sayesinde cilt hücrelerini, sinir hücrelerini sperm ve yumurta hücrelerini korur. Sağlıklı vücut fonksiyonlarının devamlılığını sağlar.

Cilt Sağlığı

Seboreik dermatit, akne gibi cilt hastalıklarının tedavisine destek sağlar. C vitamini ile kombinasyonlarında güneşin cilde verdiği hasarın azaltılmasında etkili olduğu bilinmektedir. Vücuda zarar veren oksidan maddeler, cilt hücrelerine de zarar verebilmektedir. E vitamini, oksidan maddelere bağlı oluşan hücresel hasarların azaltılmasına destek sağlayarak anti-aging (yaşlanma karşıtı) uygulamalarda görev alır.

Sinir Sistemini Desteği

E vitamini yağda çözünen ve güçlü antioksidan olan bir vitamindir. Beyin ve sinir hücrelerinin hasarlanmalarını engeller. Birçok hücresel hasara bağlı meydana gelen merkezi sinir sistemi hastalığının E vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde E vitamini tercih edilerek, hastalıkların ilerleyişinin önlenmesi hedeflenmektedir.