D VİTAMİNİ

Somon, uskumru, yumurta sarısı ve mantar gibi besinlerde bulunur.

Genel Bakış

Yağda çözünen vitaminlerden biri olan D vitamininin vücutta birçok önemli görevi vardır. En önemli kaynağı güneştir. Yeterli miktara güneşe maruz kalınamadığında D vitamini yetersizliği ile karşılaşılmaktadır. Ek olarak, güneş koruyucuların kullanılması, kapalı ortamlarda çalışılması gibi durumlardan dolayı D vitamini eksikliği Türkiye’de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Güneş haricinde hayvansal kaynak olarak balık karaciğeri bitkisel olarak koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunduğu için gıdalar yoluyla yeterli miktarda alınması mümkün olamamaktadır.

Bağışıklık Sistemi

Yapılan araştırmalarda D vitamini reseptörlerinin (D vitaminine özel algaçlar) bağışıklık sistemi hücreleri üzerinde olduğu görülmüştür. Düzenli D vitamini kullanımı ile bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitelerinin arttığı buna bağlı olarak da hastalıklara yakalanma riskinde azalma olduğu ve hastalık belirtilerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Kemik Sağlığı

Kemiklerin sağlıklı olması için gerekli olan önemli minerallerden biri kalsiyum. Kalsiyumun dışarıdan takviye olarak alındığında yüksek oranda emilimini sağlayan vitamin ise D vitaminidir. Araştırmalara göre kalsiyumun mineral yoğunluğunu arttırabilmesi için mutlaka D vitamini ile birlikte alınması gerekmektedir.