C VİTAMİNİ

Greyfurt, portakal, limon başta olmak üzere tüm turunçgiller ve karnabahar, lahana, ıspanak gibi sebzelerde de bol miktarda bulunur

Genel
Bakış

Suda çözünen vitaminlerden olan C vitamini güçlü antioksidan etkilidir. Askorbik asit olarak da bilinmektedir. C vitamini takviyeleri C vitamini ihtiyacının arttığı durumlarda, hastalıklara karşı koruma sağlamak amacıyla önerilmektedir.

Bağışıklık

Beyaz kan hücreleri yani lökositler bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. C vitamini lökositlerin aktive olmasını sağlar. Böylece vücuda giren mikroorganizmalara karşı güçlü savunma mekanizması oluşturur. Hastalıklara karşı koruma sağlar, hastalık durumlarında belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur.

Sigara kullanımı

Sigara kullanımı, vücuda zararlı maddelerin alımına sebep olduğu gibi vücuttan C vitamini atılımını da arttırır. Sigara içen bireylerin günlük C vitaminin karşılanabilmesi ve sigaranın vücuda verdiği zararın azaltılmasına destek olabilmek için C vitamini takviyesi kullanılması önerilmektedir.

Kolajen sentezi

C vitamininin önemli görevlerinden biri de kolajen üretimine katkıda bulunmasıdır. Kolajen vücut proteinlerinin %30’unu oluşturur. Cilt sağlığında ve kemik gelişiminde önemli rolleri vardır. Kolajen sentezinin gerçekleşmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Doğal kolajen sentezinin arttırılmasına destek olmak için C vitamini alımı önerilmektedir.