A VİTAMİNİ

Havuç, dolmalık biber, lahana ve ıspanakta bulunur.


Genel Bakış

A vitamini, retinol olarak bilinen ve yağa eriyen vitaminlerden biridir. Güçlü bir karotenoid olan beta karoten bir A vitamini öncülüdür ve takviyelerde alınan beta karoten vücutta ihtiyaç halinde A vitaminine dönüşür.

Cilt Sağlığı

A vitamini, cilt hücrelerinin gelişimlerini ve aktivitelerini regüle eder ve cilt elastikiyetinin arttırılmasına yardımcı olur. Keratin üretiminde etkilidir. Keratin, cilt dokunun en üst tabakasını oluşturur, protein liflerinden oluşur ve cildi koruyucu etkinliği vardır. A vitamini eksikliğinde keratin üretimi artar ve cilt hücrelerinde hiperkeratinizasyon olur. Bu da ciltte katman katman oluşan kalınlaşma olarak kendini gösterir. A vitamini takviyesi akne, psöriasis (sedef) gibi hastalıkları tedavisine destek olur. Komedon oluşumunun önlenmesine destek sağlar

Göz Sağlığı

A vitamini gözde retinasının sağlıklı fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli bir vitamindir. Gece görüşünün sağlanmasında görevlidir. A vitamini eksikliği olan bireylerde görüş zayıflığı, ışık değişikliklerine karşı adaptasyonda problemler görülmektedir. Ek olarak, A vitamini eksikliğinde görülen keratin doku artışına bağlı olarak kornea da sertleşmeler olduğu bilinmektedir. Göz sağlığının desteklenmesi için A vitamini takviye alınması önerilmektedir.