Her geçen gün ile cildimizin yaşlanma sürecine doğru bir adım daha attığı düşünüldüğünde, yıllar geçtikçe cildimizde yaşlanma belirtileri ile karşı karşıya kalmamak imkansız hale geliyor.

Cildimizde yaşlanma belirtilerinin yani kırışıklık ve kuruluğun oluşmasının temel nedeni kolajen sentezinde azalma, kolajen yıkımının artması ve kolajen yapısının bozunmasıdır. Kolajen, cilt altı dokuda bulunan bir protein yapıdır. Cildin gergin, sağlıklı görünmesinde önemli bir bileşendir.

Yapısında bulunan çapraz bağlar sayesinde güçlü bir yapıya sahiptir. Birçok çalışma da bir kolajen lifinin çelik halat kadar dayanıklı olduğu söylenmektedir. Bu kolajen lifinin yapısında bulunan çapraz bağlarda bozunma olduğunda kolajen dayanıklılığını kaybeder ve cildimizde kırışıklık olarak kendini belli eder.

Kolajen lifinin yapısını bozan faktörlerin başında zararlı maddeler olarak bilinen oksidan maddeler gelmektedir. Soluduğumuz havada ki kimyasallar, sigara tüketimi, tüketilen hazır gıdalar ya da stres vücuttaki oksidan maddelerin artışına sebep olmaktadır. Bu oksidan maddeler tüm vücuda zarar verdiği gibi kolajenin yapısını da bozarak yaşlanma belirtilerinin hızla artmasına sebep olmaktadır.
Yaşlanma doğal bir süreç, elbette bu süreci durdurmak mümkün değil! Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kolajen liflerinin yapısını korumak ve kolajen yıkımını azaltıp, yapımını desteklemek kırışıklık oluşumunun ötelenmesine yani yaşlanma sürecinin yavaşlatılabilmesine, geciktirilebilmesine destek olmaktadır.

Kolajen lifi moleküler boyut olarak oldukça büyüktür bu nedenle, sıvı, kapsül gibi ağız yoluyla kullanılan takviyelerde emilmesi zordur. Kolajenin emilebilecek boyutlara indirgenmiş denatüre formları, yüksek emilime sahip oldukları için barsaklardan rahatlıkla geçerek cilt altı dokuya ulaşır ve cildi desteklerler. Cilt altı dokuda özellikle Tip 1 kolajen bulunur. Bu nedenle, kırışıklık oluşumunun engellenmesinde Tip 1 kolajen oldukça önemli olduğu için takviye edici gıda kullanırken özellikle denatüre Tip 1 kolajen içermesi önemlidir.

Ayrıca cilt sağlığının desteklenmesinde antioksidan takviyeler de önemli bir yere sahiptir. Halk arasında kuşburnu ekstresi olarak bilinen Rose canina hem güçlü antioksidan etkinliği hem de vücuttaki kolajenin yıkımını durdurması sebebiyle kırışıklık karşıtı uygulamalarda rol almaktadır. Ek olarak, kuşburnu ekstresi güçlü bir C vitamini kaynağıdır, bu sayede antioksidan etkinliği ile cilt hücrelerini korurken, doğal kolajen üretimini de desteklemektedir.

Unutmamalıdır ki cilt canlı bir dokudur. Cildin ihtiyacı olan günlük alınması gereken vitamin, mineral ihtiyaçları karşılandığı zaman cilt sağlıklı ve güzel görünür. Bu nedenle B vitaminleri kompleksi (biotin, pantotenik asit, niasin gibi…) cilt için vazgeçilmez olan çinko minerali ile cildi desteklemek sağlıklı bir cilde ulaşmanın püf noktaları arasında yer almaktadır.

Yaş ilerlerken yaşlanma belirtileri ile savaşabilmek, belirtileri öteleyebilmek, sağlıklı ve daha genç görünen bir cilt için bir sağlık profesyoneline danışarak size uygun içeriğe sahip ürünü öğrenebilirsiniz. Düzenli kullanım ile bırakın zaman güzelliğe doğru aksın.