Her insan sağlıklı olmak ister. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ise vücudun en küçük yapı birimi olan hücrelerin sağlıklı olmasından geçer. Sağlıklı hücre fonksiyonları için ise sistemin düzenli çalışması, gerekli olan vitamin ve minerallerin alınması gerekmektedir.

Yapılan araştırmalara bakıldığında günlük beslenme düzeni içerisinde alınması gereken vitamin ve mineralleri besinlerle yeterli miktarda alamamaktayız. Bunun nedeni gerek besinlerin besin öğelerini kaybetmesi gerek besinleri maruz bıraktığımız pişirme teknikleri gerekse de iş tempomuz dolayısıyla aperatif beslenmeye ya da fast-food adı verilen beslenmeye yönelmemiz olarak belirtilmektedir.

Multivitamin mineral kombinasyonları bireylerin günlük olarak alması gereken vitamin ve mineralleri optimal dozlarda içeren kombinasyonlardır. Bu vitamin ve mineraller sayesinde hücrelerin ihtiyacı karşılanmış olur. Düzenli çalışan hücreler sağlıklı dokuları, dokular organları, organlar sistemleri ve sistemlerde sağlıklı bir organizmayı (vücudumuzu) beraberinde getirir.

Multivitamin mineral kombinasyonların düzenli kullanımı genel olarak geleceğe yatırım olarak düşünülebilir. Bazı çalışmalarda çocukluk döneminde kullanılan multiformülasyonların ileri yaşlarda herhangi bir vitamin ya da mineralin eksikliğine bağlı hastalıklarla karşılaşma ihtimalinin düşük olduğu görülmüştür. Örneğin, Türkiye’de tiroit hastalıkları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Tiroit hormonun düzenli sentezlenebilmesi için iyot mineraline ihtiyaç vardır. İyot ise yine Türkiye’de eksikliği sıklıkla görülen bir mineraldir. Çocukluk dönemi takviyelerinde düzenli iyot kullanımının ileride yaşanacak tiroid problemlerinin azaltılmasında etkili olduğu bilinmektedir.

Yetişkinlik döneminde kullanılan multivitaminler ise günlük aktivitelerin daha zinde bir şekilde yerine getirilmesine yani yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına, düzensiz beslenmeye bağlı yaşanacak vitamin mineral eksikliklerinin giderilmesine destek sağlamaktadır.

Ek olarak, multivitamin mineral takviyeleri bağışıklık sisteminin de güçlenmesinde oldukça etkilidirler. Bağışıklık sistemi, hücrelerden ve bir takım vücutta sentezlenen kimyasal uyarıcılardan oluşmaktadır. Yani bu sisteme ait hücreler ne kadar doğru ve aktif çalışırsa, dışarıdan gelecek olan mikroorganizmaya (virüs, bakteri gibi) karşı daha dirençli olurlar. Multiformülasyonların içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin birçoğu güçlü antioksidan etkinliğe sahiptir. Örneğin; C, E vitaminleri, çinko, selenyum gibi mineraller antioksidan etkili oldukları için bağışıklık sistemini de desteklerler. Yani bağışıklık sistemi hücrelerini koruyarak aktif bir şekilde çalışmalarına devam etmelerini sağlamış olurlar. Bu sayede her daim aktif olan bağışıklık sistemimiz vücudu hastalıklara karşı korur ya da hastalık durumunda belirtilerin daha kısa süreli ve daha hafif atlatılmasına destek sağlar.

Özellikle çocuk multivitaminlerinde hem bağışıklık hem de kemik sağlığının desteklenmesi için D vitamini açısından zengin formülasyonlar hazırlanmaktadır. Sağlıklı bir çocuk gelişimi için bir çocuğun her gün minimum 400 IU D vitamini alması önerilmektedir. Çocuklar için özel formüle edilen ürünlerde günlük alınması gereken vitaminlerin yanında 400 IU D vitamini içermesi çocukların bağışıklık sistemini destekleyeceği için hastalıklara karşı güçlü koruma sağlar.

Multivitamin mineral kombinasyonları günlük alınması gereken vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidan kapasitenin arttırılmasına destek olmak için farklı içeriklere sahip olabilmektedir. Örneğin, koenzim Q10 normalde vücutta üretilen vitamin benzeri bir bileşiktir. Yaşla birlikte, çevresel faktörlerin etkisi ya da kullanılan bazı ilaçlar koenzim Q10 seviyelerini azaltabilir. Dışarıdan takviye olarak alınan koenzim Q10 antioksidan etkinlik sağlayarak hücrelerin korunmasına destek sağlayacaktır. Lutein, bitkilerde bulunan sarı renge sahip olan ve güçlü antioksidan etkili olan başka bir takviye edici gıdadır. Özellikle göz ve cilt dokusunun korunmasında etkili olan lutein düzenli alındığında antioksidan kapasitenin arttırılmasına destek sağlar.

Multivitamin mineral kombinasyonlarının içerikleri farklılıklar gösterebilmektedir. Temelde ise sahip oldukları içeriklerin amacı ortaktır. Sağlıklı vücut fonksiyonlarının devamlılığını sağlamak, enerji seviyelerini arttırmak ve bağışıklığa yardımcı olmak. Bu nedenle yorgunluk belirtileri varsa, sık sık hasta oluyorsanız ve düzensiz besleniyorsanız sizin için uygun multivitamin mineral takviyesini öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.