Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklemek her ebeveynin temel isteğidir. Sağlıklı büyüme gelişmenin sağlanabilmesi için ise günlük alınması gereken vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ile sağlanabilir.

Bebeklik ve okul öncesi dönemde çocukların beslenme alışkanlıklarının kontrol edilebilmesi kolayken, tat ve lezzet algısı gelişmeye başlayan çocuklarda kontrol edilebilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenle çocukların hem sağlıklı gelişimlerini desteklemek hem de bağışıklık sistemi hücrelerini koruyarak güçlü bir bağışıklığa sahip olmalarını sağlamak amacıyla multivitamin mineral takviyelerinin kullanılması önerilmektedir.


Multivitaminlerin bağışıklık üzerine etkisi

Hem büyüme ve gelişmenin devamlılığının sağlanması hem de viral bir enfeksiyonla mücadele edilen şu günlerde özellikle çocukların bağışıklığını güçlü tutmak hastalığa yakalanma riskini azaltacaktır. Bağışıklığın desteklenmesi için multi formüllerin kullanılması, tek bir ürün ile çok yönlü ihtiyacın karşılanması açısından önemlidir.

Antioksidan ihtiyacın karşılanması için C, E vitaminleri, çinko yine bağışıklığı destekleyen D, A vitaminleri ile bağışıklığın desteklenmesi ve iyot minerali ile büyüme ve gelişmenin devamlılığının sağlanması için multi formülasyonlardan destek alınabilir.

Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine hangi minerallerin eksikliği sebep olur?

Büyüme ve gelişme geriliği sebepleri arasında iyot ve çinkonun eksikliği ilk sıralarda karşımıza çıkmaktadır.

 

Türkiye’de iyot mineralinin eksikliği yaşanıyor mu?

Türkiye’de yapılan çalışmalara bakıldığında iyot eksikliği yaşayan çocukların sıklığının çok olduğu buna bağlı olarak da tiroit hastalıklarının görülme sıklığının arttığı da bilinmektedir. Birçok araştırmada önlenebilir zekâ geriliğinin temelinde de iyot eksikliği olduğu bildirilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde iyot eksikliğine bağlı endemik guatr ve zekâ geriliği görülürken, gelişmiş ülkelerde iyot eksikliği eradikasyonu etkili bir iyot proflaksisi ile sağlanmıştır.






Referanslar:

1. Saka N. Türkiye’de iyot eksikliği. 22. Pediatri Günleri, 2000’li Yıllarda Çocuk Sağlığı Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul 2000: 38-40.
2. Qian, M. et al. Asia Pac J Clin Nutr 2005;14 (1):32-42
3. Yamaguchi M. Role of Zinc in Bone Formation and Bone Resorption. The Journal of Trace Elements in Experimental Medicine;1998
4. Singh M. Role of Micronutrients for Physical Growth and Mental Development. Indian J Pediatr;2004
5. Brandao-Neto J.The Essential Role of Zinc on Growth. Nutrition Research;1995
6. Salam,R. Et al. Effectiveness of micronutrient powders (MNP)in women and children. BMC Public Health, 2013
7. Azevedo Paiva A.et al. The Impact of Vitamin A Supplementation on the Immune System of Vitamin A-deficient Children. Int. J. Vitam. Nutr. Res., 80 (3), 2010