İçerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklık sistemi destekleyiciler arasında C vitamininin bağışıklığı nasıl desteklediği sıkça araştırılan konular arasında.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hastalığa yakalanma riskini azaltma, hastalık belirtilerinin azaltılması ve C vitamini ilişkisinin nasıl olduğuna dair bazı bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

  C vitamini bağışıklık sistemine nasıl etki eder?

C vitamini eksikliğinin skorbüte neden olduğunun keşfinden beri, düzenli C vitamini kullanmak gerekliliği konuşulsa da hala ‘C vitamini kullanmalı mıyım?’ şeklindeki sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. C vitamininin bağışıklık sistemi üzerine etkileri incelendiğinde iki temel noktada etkili olduğu görülmektedir.


1. Güçlü antioksidan etkinlik

Yapılan çalışmalara bakıldığında, bağışıklık sisteminin temelini bu sistem içerisinde görev alan makrofaj, nötrofil gibi hücrelerin özellikle oksidan madde olarak bilinen zararlı maddelerden etkilendiği buna bağlı olarak da hücresel aktivitelerini yerine getiremedikleri görülmüştür. C vitamini güçlü antioksidan etkinliği ile oksidan maddelere karşı hücreleri koruyarak hücre bütünlüğünün sağlanmasına destek olmakta ve buna bağlı olarak hücrelerin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olduğu görülmektedir.

2. Hücresel aktivitede artış

Bağışıklık sisteminin ilk basamağını, doğal korunma mekanizmalarından biri olan, dışardan gelen mikroorganizmanın tanınması ve onun yakalanıp ortamdan uzaklaştırılması esasına dayanan, bilimsel ismi ile fagositoz oluşturur.

Fagositoz ne kadar sağlıklı gerçekleşirse doğal savunma mekanizmamız o kadar sağlıklı çalışabilmektedir. Fagositozun ilk basamağı olan dışarıdan gelen mikroorganizmayı tanıma ve ona doğru yaklaşma evresidir ki bu evre, fagositozun hızını da etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda C vitamininin özellikle mikroorganizmaya doğru olan hareketi arttırdığı buna bağlı olarak ta bağışıklık sistemini desteklediği bildirilmiştir.





Neden C vitaminini dışarıdan almak zorundayız?

C vitaminin vücutta üretilmesi için gerekli olan L-gulonolakton oksidaz adı verilen enzim insan vücudunda üretilemediği için dışarıdan gerek besinler yoluyla gerekse de takviyeler aracılığıyla alınması önerilmektedir. Vitamin ve minerallerin günlük alınması gereken mininmum miktarlar vardır. Belirlenen miktarda alınmadığında bu vitamin ya da mineralin eksikliğine bağlı hastalık gelişme durumun söz konusu olmaktadır. Günlük alınması gereken minimum doz olarak bilinen ve RDA değeri olarak bilinen bu değer C vitamini için sağlıklı yetişkinlerde 75-90 mg arasındadır.

Stres, sigara kullanımı, mikrobiyal hastalıklar, diyabet gibi birçok durumda C vitaminine olan ihtiyacın arttığı bilinmektedir. Bu sebeple C vitaminini RDA değerlerinde almak yeterli gelmemektedir. Sağlıklı bireylerde gelen destek olarak 500 mg C vitamini alınması önerilirken, hastalıklara karşı korunmak, hastalık sürecinde belirtilerin azaltılmasına destek olmak gibi durumlarda ise günde 1000 mg C vitamini alınması önerilmektedir.

Düzenli besleniyorum, yine de C vitamini almama gerek var mı?

Günlük beslenme düzenimiz içerisinde C vitamini alıyor olsak da takviyeler yoluyla alabildiğimiz miktarlara çıkmamız mümkün olmuyor. Tüketicilerin aklında en çok soru işareti olan “ben düzenli meyve tüketiyorum, buna rağmen C vitamini almalı mıyım?’ sorusuna yanıt olarak örneğin tüketilen bir portakaldan günlü 1000 mg C Vitamini almak gerekirse ortalama 2 kg portakal yemek gerektiği karşımıza çıkıyor ki neredeyse imkansız…

Sağlıklı vücut fonksiyonlarını desteklemek, stresin sebep olduğu oksidan madde miktarını azaltmak ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için C vitamininin takviye olarak alınması önerilmektedir. EuRho® Vital ürün skalasına yeni katılan Vitamin C Pulver herhangi bir katkı maddesi barındırmadan sadece %100 L-askorbik asit içeriyor. Her 1 gr’lık ölçekte 1000 mg C vitamini sağlayan Vitamin C Pulver, su ya da meyve suyu gibi içeceklere karıştırılıp kullanılabiliyor.

Bağışıklığınız desteklemek, hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için EuRho® Vital Vitamin C Pulver’den her gün 1 gram=1000 mg C vitaminini tercih edebilirsiniz.


Referanslar:

1. Winterges E.S. et al. Immune-Enhancing Role of Vitamin C and Zinc and Effect on Clinical Conditions. Ann Nutr Metab 2006;50:85–94.
2. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği-(29960 mükerrer/26.01.2017 tarihli resmi gazete)
3. Chambial, S. et al. Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Ind J Clin Biochem,2013; 28(4):314–328
4. Hemilä, H. Vitamin C and Infections. Nutrients 2017, 9, 339