KOLAJEN
Et ve et suyunda bulunur.

Genel Bakış

Kolajen vücutta üretilen ve yaşla birlikte miktarı azalan bir protein çeşididir. Kolajen sarmal şekilde bir yapıdadır ve aralarında çapraz bağlarla birbirine bağlıdır. Çevresel etkilerle bu çapraz bağlarda kopmalar olduğunda kolajen molekülünün yapısı bozulur ve bulunduğu dokuda hasarlanmalar meydana gelir. Cilt dokuda kırışıklık oluşması gibi… Kolajenin birden fazla çeşidi vardır. Her tip kolajen farklı dokularda göre görebilir. Örneğin, tip 1 kolajen daha çok cilt dokuda bulunurken tip 2 kolajen eklemlerde daha yoğun bulunur ve bu kolajen tipleri ihtiyaç dahilinde birbirlerine dönüşebilirler.

Cilt Sağlığı

Cildin sağlık ve pürüzsüz görünmesini sağlayan temel bileşen kolajendir. Kolajen sarmalı arasında bulunan çapraz bağlar bozulmaya başladığında, kolajen miktarı azaldığında cilt dokusunda çökmeler yani kırışıklıklar oluşmaya balar. Yapılan çalışmalarda cilt altı dokuda yoğunlukla tip kolajen olduğu ve dışarıdan moleküler boyut olarak küçük olan kolajen peptidlerinin (hidrolize edilmiş kolajen) takviye olarak alınması ile cilt altı kolajen miktarında artış olduğu ve kırışıklık derinliğinde azalma olduğu görülmüştür.

Eklem Sağlığı

Eklemlerde, kemiklerin birbirine bakan yüzeylerinde kıkırdaklar bulunur. Bu kıkırdaklarda yaşa bağlı olarak, çevresel faktörlere bağlı olarak aşınmalar meydana geldiğinde halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit meydana gelmektedir. Kolajen takviyeleri kıkırdak oluşumuna katkı sağlar ve eklem hastalıklarının tedavisine destek olur.

Büyüme ve gelişmenin desteklenmesi

Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesinde birçok faktör rol oynamaktadır. Tiroit hormonları çocukların büyüme ve gelişmesini kontrol eden bir hormon metabolizması olduğu için çocuk gelişiminde oldukça önemlidirler. İyot ise tiroit hormonlarının sentezlemesi için gerekli olan temel mineraldir. Bu nedenle hem fiziksel hem de zeka gelişiminin desteklenmesinde özellikle iyot takviyesine ihtiyaçları vardır. İyot eksikliğine bağlı büyüme gelişme geriliği ve guatr problemleri görülebilmektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde düzenli iyot kullanılması önerilmektedir.