KOENZİM 10 (COQ-10)
Kırmızı et, tavuk, balık yumurta gibi hayvansal protein ve brokoli, karnabahar gibi sebzelerde bulunur.

Genel Bakış

Koenzim Q10 normalde vücutta üretilen güçlü antioksidan etkinliği olan vitamin benzeri bir bileşiktir. Yaşla birlikte ve çevresel faktörlerin (stres, düzensiz beslenme, ilaç kullanımı gibi…) etkisi ile birlikte miktarı hızlı bir şekilde azalmaktadır.

Cilt Sağlığı

Vücuttaki en yüksek koenzim Q10 seviyeleri 20’li yaşlara kadardır. Sonraki yıllarda birçok faktörün etkisi ile miktarı azalmaya başlar. 35-40 yaş sonrası vücut koenzim Q10 seviyeleri daha anlamlı derecede azalmaktadır. Bu azalma sonucunda antioksidan kapasite azalır, yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Oksidatif hasarın artmasına bağlı olarak, DNA bozulması artar. Koenzim Q10 cilt hücrelerini korur, kırışıklık derinliğinin azalmasını sağlar. Koenzim Q10 cilt hücrelerine nüfuz eder, oksidasyonu ve kırışıklıkları azaltır. Güneş ışınlarına bağlı cilt hasarlanmaları önler.

Bağışıklık desteği

Koenzim Q10 yağda çözünen ve güçlü antioksidan etkinliği olan vitamin benzeri bir bileşiktir. Güçlü antioksidan etkinliği ile bağışıklık hücrelerini koruyarak aktivitelerini destekler. Yağda çözündüğü için vücudun birçok dokusuna ulaşarak güçlü koruma sağlar.

Enerji

Vücudumuz hücrelerden oluşur ve her hücrenin içerisinde enerji üretiminden sorumlu mitokondri adı verilen yapılar vardır. Mitokondriden enerji üretilebilmesi için gerekli olan temel madde ise koenzim Q10’dur. Koenzim Q10 seviyeleri azaldığı zaman yeterli miktarda enerji üretilemeyeceği için yorgunluk ve halsizlik belirtileri gözlemlenir. Bu nedenle gün içindeki enerji seviyelerinin arttırılmasına destek sağlamak için koenzim Q10 takviyesi alınması önerilmektedir.