HYALURONİK ASİT
Tavuk göğüs kemiği ve horoz ibiğinde bulunur.

Genel Bakış

Hyaluronik asit vücutta üretilen bir protein türevidir. Vücutta birçok farklı bölgede farklı görevi vardır. Örneğin; eklem sıvısında eklemin kayganlığını dolayısıyla rahat hareket etmesini sağlarken, cilt altında bulunan hyaluronik asit cildin nemlenmesinde görev alır.

Cilt Sağlığı

Cilt altı dokuda bulunan hyaluronik asit cildin nem dengesinin sağlanmasından sorumludur. Doğduğumuzda cilt altında oldukça yüksek miktarda bulunan hyaluronik asidin miktarı yaşla birlikte azaldığı için bebeklikte sahip olunan o yumuşak doku yaş almayla birlikte daha kuru nemsiz hale gelmektedir. Cilt kuruluğu, pullanma, herhangi bir ilaç kullanımına bağlı olarak ciltte kuru bir görünüm olması gibi durumlarda hyaluronik asit takviyelerinden faydalanılmalıdır. Hyaluronik asit kendi hacminden 1000 kat daha fazla su tutma kapasitesine sahip bir ürün olduğu için mutlaka gün içerisinde 1,5 – 2 litre su tüketilmesi hyaluronik asitten beklenilen etkiyi görmek için tavsiye edilir.

Eklem Sağlığı

Eklemlerde iki kemiğin birbirine bakan yüzeylerde sinoviyal boşluk adı verilen bir boşluk vardır. Bu boşlukta eklemin daha rahat hareket edebilmesini sağlayan bir sıvı bulunmaktadır. Sıvının kaybı ile zamanla eklem yapılarından kıkırda ve ileri aşamalarda kemik hasarlanabilir ve eklem her hareket ettiğinde ses gelmektedir. Hiyalüronik asit eklem sıvının temel bileşenlerindendir. Düzenli hiyalüronik asit kullanımı eklem sıvısının miktarının artışına destek sağlamaktadır.